Formgivarens paradis

Av Britta Wallin Foto Katarina Grip Höök
När formgivaren Synnöve Mork och hennes man Roger kom till Gotlandsgården Lilla Snögrinda blev de helt förförda – av såväl det vackra 1800-talshuset som av ägarens goda fiskgryta! De slog till direkt och fick ett härligt sommarliv på ön med plats för avkoppling, skapande i ateljén och goda middagar i ladan i lyktornas sken.

UPP FÖR EN AV GOTLANDS så ovanliga backar går vägen. Upp på en blomstrande och skogbeklädd klint några kilometer in från kusten på mellersta delen av ön. Vi svänger ner i en liten dalsänka där ett tiotal vackra hus med lummiga trädgårdar kantar vägen. Här i Lilla Snögrinda, i ett varmgrått trähus från 1800-talets mitt, bor Synnöve Mork och hennes familj på somrarna.

Synnöve är en av Sveriges mest anlitade formgivare och inredare och har ständigt nya uppdrag på gång. Hon formger textil, stylar för fotograferingar och är scenograf, inspicient och projektledare på större mässor och utställningar.
Vintertid har hon sin bas i Enskede utanför Stockholm, då är kalendern fullbokad. Sommarlivet på Gotland vill Synnöve ska vara vilsamt och kravlöst. Det är nu nästan tolv år sedan som hon fick det heta tipset av sin kollega Kristina Laurent. Kristinas goda vän, konstnärinnan Helena Andreeff, skulle sälja sitt fina hus på Gotland. Var Synnöve intresserad?

– Då hade vi visserligen en sommarstuga i skärgården och trivdes jättefint där, men vi blev nyfikna. Faran med att vara nära Stockholm är nämligen att man lätt kan övertalas att åka hem för att jobba lite då och då. Vi förstod ju att har man ställe på Gotland är det annorlunda, berättar Synnöve som bjuder på hembakat fikabröd och nybryggt kaffe i fina keramikmuggar.
Hon minns precis hur det gick till, det första mötet med Lilla Snögrinda.
– Jo, vi nappade på det där tipset, tog med oss två av barnen och åkte över till ön helt spontant för att titta. Det var en varm, solig sensommarsöndag som vi kom hit och vi blev helt förförda, säger Synnöve.

Hon och maken Roger Åström såg att huset var en aning lappat och lagat. De flesta dörrar och lister var målade i starka färger – orange, blått, grönt – och på väggarna lyste mönstrade tapeter. Men båda fick en positiv känsla av huset.
– Det var bedagat på ett charmigt lite flower power-vis. Solen flödade in och vi gillade proportionerna på rummen och fönstren. Ägaren Helena, som var på plats i huset, bjöd på en fantastiskt god fisksoppa och vi såg allt i ett rosa skimmer! Vi kunde se att det var mycket att göra, men vi var väl lite naiva och blåögda inför arbetet som väntade, säger Synnöve.

Glasverandan med färgat glas i fönsterrutorna och en handmålad blomstergirlang, de gamla vackra kakelugnarna som stod kvar i nästan alla rum, de höga spröjsade fönstren och den lummiga trädgården avgjorde saken. De slog till utan betänketid. Och har aldrig ångrat sitt köp. Trots allt jobb som sedan följde.
– Som att skrapa fönster och dörrar! Men åh vad det luktade gott när virket kom fram i fönsterkarmarna, det är fint kärnvirke rakt igenom i de här gamla huset, säger Synnöve.

Därutöver har de rivit väggar, målat golv, väggar och lister. De har byggt nytt kök och nytt badrum. Somligt har de fått hjälp med och annat har de fixat själva. Ett helt nytt hem växte långsamt fram, i vita och gråa toner, med ljusa möbler, färgstarka textilier och spännande inredningsdetaljer.

På husets nedervåning, där vi sitter och fikar, är det nu öppet mellan de två sällskapsrummen i huset som Synnöve kallar sommarrummen. Väggen mellan matsal och vardagsrum har slagits ut och alla ytor är enhetligt målade i ljusa nyanser. Även öppningen in till det vitkaklade köket med bänkskivor i kalksten har gjorts större och från det stora matsalsbordet som är husets hjärta har man nu kontakt med hela nedervåningen. Här kan man sitta vid bordet och prata med den som står och lagar mat ute i köket. Och även byta ett par ord med den som ligger och slappar eller kanske läser en bok i någon av de två vita Klippansofforna, som lite okonventionellt står på rad längs ena väggen i vardagsrumsdelen. Alldeles vita, sköna fårskinn och kuddar från Linum med randigt mönster i Synnöves design gör sofforna inbjudande. På en lång trälist på väggen ovanför står fem kinesiska blomsterplanscher lutade. Ett av många tecken på Synnöves fäbless för att samla. Ett högt vitrinskåp på motsatta sidan rymmer en, nej flera samlingar av… allt möjligt. Minnen från resor, fynd från loppmarknader och små skatter från naturen.

– Ja, jag är lite av en samlare. Det har varit olika saker genom åren. Allra först var det gamla arbetslampor, sådana finns det flera av här i huset. När jag tröttnat eller har för många så ger jag bort dem eller säljer. Mina barn har fått ta över ganska mycket till sina hem, säger hon.
Genom de gardinlösa fönstren bildar grönskan i trädgården en skön, grön fond till de vita och vilsamt möblerade rummen. Och det så speciella gotländska ljuset strömmar den här dagen in från alla håll. Jo, det är något speciellt med det, tycker Synnöve.

– För mig är det framför allt viktigt att det här huset utstrålar avkoppling. Att inreda ett sommarhus tycker jag också mycket handlar om att det ska finnas plats för många personer att umgås. Det är här vi verkligen får tid att prata och spendera tid med familjen och umgås med vänner på besök. Och det ska aldrig kännas jobbigt att ha besök här.
Sommarrum ska vara enkla, lättstädade och kunna möbleras om efter behov, tycker Synnöve. Plats för att jobba måste det också finnas i sommarhuset.
– Det händer att jag måste skissa på några mönster även under sommaren, men jag ser det oftast som ett kul avbrott. Jag får mycket inspiration till mitt arbete när jag är här. Stenarna på stranden, växterna i trädgården och färgerna i naturen.

När Synnöve sätter igång en formgivningsprocess är det hands on som gäller. Ingen dator. I stället slår hon sig ner vid det stora matbordet och börjar med hjälp av papper, färg, sax, bilder, kanske något inspirerande föremål, att pröva sig fram.
– Det kan se rätt härligt ut när jag jobbar med alla färgade papper som jag målat och sedan klipper i. Jag brer ut dem över hela bordet och testar lite fram och tillbaka. Det har hänt mer än en gång att allt flugit iväg i ett korsdrag. Men oordning bland papperen kan ge uppslag till nya färgställningar!

Proportioner, harmonier och linjer är honnörsord för Synnöve i formgivningen. Och ofta är det ränderna hon återvänder till i sitt skapande. En mängd randiga mönster har det därför blivit på textilier åt Linum och Ikea genom åren.
– Det är något särskilt med det där repetitiva som jag gillar. Jag gillar också mötet mellan nytt, gammalt och organiskt. Det blir en skön mix. I min utställning på Formex i vintras utgick jag mycket från naturen. Sådant som kan plockas utanför dörren kan användas i inredningen – ett par grenar i ett glas eller i en flaska, några stenar i en skål.

Det var med heminredning och styling som hennes karriär började. Från pappa, reklamgurun Alf Mork, hade hon ärvt idéerna och från mamma Maj-Britt känslan för det estetiska. Och nyinflyttad i sitt första egna hem i Enskede ringde Synnöve helt enkelt upp chefredaktören på Femina och föreslog ett inredningsreportage.
– Jag bjöd hem henne på kaffe och så började vårt samarbete, berättar Synnöve som sedan dess gjort åtskilliga stilbildande stylingjobb.

En sväng ut i trädgården ska vi också hinna med. Det luktar gott från en grill någonstans i närheten och fåglarna kvittrar osedvanligt ihärdigt. Bland fruktträd och syrenbuskar står ett par randiga solstolar uppställda – från Ikea med klädsel i Synnöves design. Här sitter hon gärna med en god bok på eftermiddagarna. Frukosten intas helst på uteplatsen som har riktig Toscanastämning – omgärdad av en liten låg stenmur och vacker, vitblommande klematis.

Två byggnader till finns på Lilla Snögrinda. Ateljén, som förutom arbetsytor även hyser sängplatser för gäster, och magasinet, en liten lada där det för närvarande är förvaring som gäller. Men en girlang med lampor i taket och ett långt brädbord med bänkar står redo för middagar och traditionsenliga filmvisningar. Flera gamla, höga stegar står det faktiskt här och var också.
– Jo, även där har jag nog samlarbenägenhet. Jag gillar ju att möbler klättrar uppåt i ett rum. Jag försöker använda alla ytor när jag inreder och stylar. The sky is the limit!

Synnöve Mork

FAMILJ: Maken Roger Åström, tre vuxna barn, ett barnbarn och jack russelhunden Flora.
YRKE: Formgivare.
BOR: I hus i Enskede utanför Stockholm och på gotländska gården Lilla Snögrinda på sommaren.
JUST NU: Att lägga grus runt magasinet där vi så småningom ska förlänga ena gaveln med ett växthus.
GOTLANDSTIPS: Ta ett kvällsdopp på stranden vid Gustavs, det är en liten vik i Fröjel socken på Gotlands västra kust.

BS_Synnove_LLV1207-1

Hos Synnöve Mork är det öppen planlösning och ljusa toner som gäller. På nedervåningen har väggar slagits ut för att ge plats för umgänge. Blicken vandrar mellan fårskinn, kuddar och Synnöves samlarobjekt – stegar och glas i olika fomer.

BS_Synnove_LLV1207-8

Vilsam enkelhet råder i sovrummet. Skolplanscher med bokstäver gör sig fint ovanför järnsängarnas gavlar. Synnöve trivs i solstolen som bär hennes designade ränder.

BS_Synnove_LLV1207-7

Färgskalor, former och ytor. Synnöve inspireras av naturen i sin inredning. En gammal utdragssoffa, den allra första möbel Synnöve köpte till sig själv, har blivit sänggavel i sonens rum. Ett svartmålat golv kontrasterar mot allt det vita.

BS_Synnove_LLV1207-6

I ateljén finns ett stort ljust sommarrum med extra sovplatser till övernattande vänner. Pallar hör till Synnöves favoritmöbler. Här vita och staplingsbara.

BS_Synnove_LLV1207-5

På övervåningen ryms två sovrum och en liten arbets- och syhörna med arbetslampa i rött. Boningshuset som målats i en varmgrå ton omges av fruktträd, syren och ovanligare träd som rönnsumak.

BS_Synnove_LLV1207-4

I vardagsrummet flödar solljuset in över det helvita möblemanget. Två Klippansoffor står på rad med kuddar i Synnöves design. Väggen pryds av skolplanscher med växter från Kina.

BS_Synnove_LLV1207-3

Gröna blad från trädgården i en glasvas ger atmosfär åt hallen med en vackert gråmålad trappa. Vackra fönster med färgat glas och en handmålad blomstergirlang pryder husets ingång på verandan.

BS_Synnove_LLV1207-2

Från sonens rum på övervåningen ser man magasinet och ateljén i lummig grönska. Den muromgärdade uteplatsen vid ateljén är perfekt för sköna måltider. För Synnöve Mork innebär somrarna på Lilla Snögrinda avkoppling och inspiration till ny formgivning.

Ur Lantliv nummer 7/2012.

Annons
Annons
Etiketter: ateljé
gunila axén i sin ateljé foto klas sjöberg

Formgivaren Gunila Axén: ”Trädgården lockade mig hit”

Följ med hem till den legendariska mönsterskaparen Gunila Axén som lever lantliv i ett kalkstenhus på Gotland

vardagsrum och trädgård

Sagohus på Gotland

Det var kärlek vid första ögonkastet när Monica och Niklas Palm fick se det bruna "pepparkakshuset" intill hagar och ängar på Gotland

BS_Asa_Hemse_LLV1208-5

Ren snickarglädje

Åsa och Håkan räddade det gamla Gotlandshuset från förfall