Sagolik advent i skolhuset

Av Helena Skarp Foto Magdalena Björnsdotter
Att texta fint på klapparna är rena barnleken för formgivaren och kalligrafen Ylva Skarp. Numera säljs hennes bokstavskonst på allt från kuddar till keramik med återförsäljare över hela världen. I familjens gamla skolhus vid Siljan står de personliga dekorationerna i fokus.

ATT FLYTTA HEM till Dalarna fanns inte på kartan för Ylva Skarp för en si sådär tio år sedan. Hon hade pluggat och arbetat i London och bodde nu med man och två små barn i Bromma utanför Stockholm, i full färd med att etablera sig som formgivare och kalligraf.
– Men efter några år blev egnahemshuset på 70 kvadratmeter för litet för oss fyra. Vi började längta ut till landet och naturen, säger Ylva.

När så den gamla skolan i Hjortnäs utanför Leksand blev till salu 2003 kändes hembygden i Dalarna ganska lockande igen för Ylva, maken Daniel och barnen Hugo och Vega, som nu är 13 respektive 10 år. Här lever de lantliv med katterna Siri och Karla, fyra hönor och en tupp som gal trivsamt från hönsgården. Och efter flytten till landet har karriären tagit fart på allvar med egen ateljé och butik.
– Det var läget som var det viktigaste för oss när vi slog till, säger Ylva, och visar runt oss i det sparsamt juldekorerade huset, där en brasa brinner i den gamla nyuppsatta kakelugnen och mängder av stearinljus skapar stämning i rummen.

Med bra läge menar hon inte bara den fantastiska sjöutsikten över Siljan, utan även det strategiskt viktiga läget vid den natursköna vägen mellan Leksand och Tällberg. Här passerar massor av turister och ortsbor varje dag vilket är perfekt om man som Ylva har butik hemma på gården.

Julen börjar tidigt för Ylva som har en liten julkollektion med kort, etiketter, presentpapper och julgranshängen i plexiglas, allt dekorerat med Ylvas vackra bokstavskonst.
– Det gäller att få ut sakerna i tid till återförsäljare och att ta hand om julbeställningar från webbshoppen, säger Ylva, och följer oss ut till ateljén och butiken.

Hjortnäsgården var inte obekant för Ylva när hon flyttade hit. Själv uppvuxen i Leksand hade hon besökt gårdens dåvarande Tennfigursmuseum flera gånger med sina föräldrar när hon var liten. Huset byggdes som kombinerad folk- och småskola 1901, skolan var i bruk fram till 1940-talet. Men när familjen Skarp köpte gården syntes inte längre så mycket av charmen från det förra sekelskiftet.
– Det var absolut inte kärlek vid första ögonkastet. Alla rum var mörka och alla stora fönster ner mot Siljan var förspikade, säger Ylva.

Huset var alltså inte byggt som en bostad. Men bara takhöjden på 3,6 meter fick Ylva och Daniel att ana husets potential. Och det gamla, originella huset, med sina rustika timmerväggar och tjocka murstockar, var inte K-märkt, vilket gjorde det möjligt att modifiera byggnaden efter en barnfamiljs behov.

Ylva och Daniel drog igång en stor renovering och flyttade in med sina två små barn hos Ylvas föräldrar i Leksand. Där var de inneboende i ett halvår medan deras nya hem började ta form med nydragen el, bergvärme, nytt kök och renoverat badrum.

I dag är det endast en liten monter i hallen och någon sparad plansch som påminner om husets historia som tennfigursmuseum. De stora fönstren mot Siljan är framtagna och några väggar har rivits för att få ett generöst kök med matrum i en öppen planlösning. Den lantliga mysfaktorn höjdes ytterligare när Ylva och Daniel lät sätta in en gammal vedspis med öppen spis ovanpå vid den ursprungliga murstocken i köket.
– Här har barnen och vi grillat korv många kyliga höst- och vinterkvällar. Och det är mysigt att sitta framför brasan medan matlagningen pågår vid spisen, säger Ylva.

Den gamla skolan på 310 kvadratmeter har blivit ett ljust och rymligt hem där naturen utanför känns närvarande inne i huset. Från den trevliga entrén med vita pärlspontsväggar leds man vidare till trapphall, kök, matrum, kontor, vardagsrum, lekrum, gästrum, badrum och tvättstuga. En trappa upp når man barnens två rum, föräldrarnas sovrum, en syhörna och en toalett och en vind. Inredningen går för närvarande i lugna toner med vitt, grått och svart som bas.
– Jag tycker om att förändra och förnya hemma med färger efter årstid. Gärna genom att byta textiler, måla om någon möbel och ta in säsongens växter, säger Ylva, som numera har färg och form som levebröd. Hon är utbildad kalligraf på Roehampton Institute i London, världens enda universitetsutbildning i kalligrafi.

– Med flytten till landet förverkligades äntligen min gamla dröm om en egen ateljé där jag kunde satsa helhjärtat på min formgivning, säger Ylva.
Sedan dess har karriären tagit fart rejält både i Sverige och ­utomlands. Ylvas bokstavskonst pryder numera allt ifrån loggor, diplom och inbjudningar till kuddar, keramik och porslin med återförsäljare världen över. Flytten till Dalarna har också stärkt banden till hembygdens kulturarv.
– Jag samarbetar gärna med andra hantverkare i närheten, keramiker, textilformgivare och lokala tryckerier. Visst skulle mycket vara lättare om man bodde i Stockholm men att få bo så här skönt på landet väger upp allt. För mig har det blivit lite av en sport att hitta nya samarbeten här hemma, säger Ylva.

Lagom till advent börjar julen göra sig påmind i den gamla skolan. Härlig slöjd, vita fårskinn och vackert papperspynt hör till favoriterna i Hjortnäsgården i december.
– Vi dekorerar gärna med pynt från naturen som granris, kottar och kvistar. Julen är inte så tomteröd hemma hos oss, säger Ylva.

Så här års möblerar Ylva och Daniel om i vardagsrummet så att soffor och bord står på rad, vilket bjuder in till härligt umgänge.
– Det är en tradition att samla familj och vänner och mysa i advent och numera har vi ju gott om plats. Vi brukar bjuda in till pysselkvällar. Det är roligt att göra egna julkort, säger Ylva.
Sedan familjen flyttade till Hjortnäs har de firat jul hemma.

– Vi spelar spel, lägger pussel och umgås medan släkt och vänner kommer och går. När allt snurrar på med högt tempo till vardags är det viktigt att ta det lugnt under julen.
På jullovet väntar sköna dagar i någon av traktens slalombackar. Och skridskoisen på Siljan är ju bara ett stenkast bort.

Ylva Skarp

ÅLDER: 43 år.
YRKE: Formgivare och kalligraf.
FAMILJ: Maken Daniel 44 år, försäljningschef på Trafikverket. Barnen Hugo 13 år, Vega 10 år. Katterna Siri och Karla samt fyra hönor och en tupp.
BOR: I en 310 kvadratmeter stor före detta skola från 1901 i Hjortnäs utanför Leksand.
JUST NU: Går på skattjakt i naturen efter vackert julpynt som kottar och kvistar. Gör egna julkort till släkt och vänner.

Ylvas tips för adventsstämning:

1. Ta vara på vad naturen har att erbjuda. Små granar, kottar, kvistar med mera blir fina juldekorationer.
2. Gruppera dekorationer och pynt i stället för att sprida ut dem. Det ger ett lugnare intryck.
3. Frossa i levande ljus. Det skapar stämning i hela huset.

BS_YlvaSkarp_LLV1213-1

Skolsalen har blivit ett mysigt vardagsrum. De vackra fönstren blev fina rumsavdelare mot TV-hörnan en halv trappa upp. Mattor, kuddar och väggprydnader är Ylvas egen design.

BS_YlvaSkarp_LLV1213-6

Den gamla vedspisen med öppen spis som sattes upp vid renoveringen har blivit kökets hjärta. Köksinredningen är från Marbodal. Bänkskivorna som har målats svarta matchar pallarna som Ylvas pappa Ove har gjort. Ylvas keramik passar bra i pärlspontsköket. Finns på ylvaskarp.se. En grankvist i en gammal flaska tillhör favoritpyntet i advent.

BS_YlvaSkarp_LLV1213-5

Trolsk stämning i köket där skolans fyra slöjdbord fått blanka skivor. Auktionsfyndade kyrkbänkar ger fina sittplatser. Lampor och hornlyktor, Uthuset i stan. I matrummets myshörna möts gammalt och nytt. Den sköna Duxfåtöljen stod på vinden, planschen minner om husets tid som museum. Bord, Madame Stoltz.

BS_YlvaSkarp_LLV1213-4

En lockande gömma för små fina julgåvor viker Ylva av sitt eget presentpapper. De vita pappstjärnorna tillverkar Ylvas mamma Doris. På linneskåpet i vardagsrummet har Ylva skrivit ”Ja men varför inte”, som är hennes favorituttryck. Ovanpå samlas Ylvas tryck med flaskor och ljus i en fin grupp.

BS_YlvaSkarp_LLV1213-3

Ytterdörren är matt svart på utsidan och högblankt svart på insidan. Ylva och vega hjälps gärna åt att slå in julklappar vid matbordet som är en given plats för pyssel och skapande. Vid renoveringen av det gamla skolhuset revs några väggar för att få till det stora köket och matrummet med generösa umgängesytor.

BS_YlvaSkarp_LLV1213-2

Kreativt kuddmys i vardags­rummet, där Ylvas stora skisspapper blev en läcker väggdekor. Borden på hjul är gjorda av lastpallar. Den gamla Triplexlampan följde med huset. Söta budskap i vit plexi är det senaste tillskottet bland Ylvas egna julalster.

Ur Lantliv nummer 13/2012.

Annons
Annons
Etiketter: advent, jul
fäbod och Carolina Norén

Carolina Noréns trolska fäbod

Att renovera fäbodens gamla timmerhus är somrig avkoppling för programledaren Carolina Norén

BS_05

Renoveringsobjektet vid dalälven

Nybörjare på hus köpte renoveringsobjekt vid älven i en liten by i Dalarna

familjen bodegrim och deras kök

Bullerbydrömmen slog in i Dalabyn

Titta in i timmerhuset från 1700-talet som renoverats till ett underbart hem