”Timmerstugan blev vårt drömhus”

Av Anne Ralf Hållbus Foto Klas Sjöberg
Hemlängtan tog muraren Tobias hem till Dalarna. Där hittade han både en liten timmerstuga och kärleken till konstnären Emma. Med betong, sten och trä har de tillsammans skapat härligt galna men ändå praktiska lösningar. Eller vad sägs om ett hamam i badrummet med utsikt över Siljan?

Sett utifrån är utsikten det mest anslående med Tobias Dahls och Emma Netterbergs hus. Högt uppe på Tällbergs sluttningar ligger det med en utsikt över Siljan och dalaskogarna som tar andan ur en. Men väl innanför dörren får de storslagna vyerna utanför fönstren hård konkurrens. Det här är ett hem som inte liknar något annat. En blandning av modern design, gammal allmoge och orientaliska influenser som är lika överraskande som självklar. Och trivsam. Det här är ett hus man genast känner att man vill stanna i.

– Egentligen byggde vi huset för att sälja. Men när det väl var färdigt bestämde vi oss för att bo kvar. Vi trivs för bra för att flytta, berättar Tobias medan han bjuder på kaffe vid det gamla bockbordet i köket.
I dag är det fem år sedan första tankefröet till huset såddes. Då var Tobias singel och hade nyss flyttat hem till Dalarna igen, efter över tio år i Stockholm och stora världen. Han köpte en liten enkel-stuga, uppförd på 1950-talet av timmer från ett 1800-talshus i Hälsingland.

– Det fanns el men inte rinnande vatten. Jag eldade i öppna spisen och hade väl någon romantisk idé om den ensamme mannen som reder sig själv.
Tobias trivdes i sin stuga, med kök och kammare i ett, plus ett litet sovrum. Men snart föddes tanken på att göra något mer av stugan. Något nytt och annorlunda. Tobias är murare och full av idéer om vad man skulle kunna göra med puts och betong. Och hans kompis Lars Haglund är arkitekt. En fruktbar kombination, skulle det visa sig.
– Vi tänkte och funderade och kom fram till att det nya huset skulle utgå från det gamla. En stor tillbyggnad, helt enkelt, i två plan. Och hela huset skulle präglas av mötet mellan det gamla och det nya.

Timmerstockarna i väggen mot köket – en gång utsidan på gaveln på den lilla stugan – som lyser mörka mot stora rummets vita väggar, stora fönster och grå betonggolv är ett exempel på ett sådant möte. Husets alla dörrar, som en gång suttit på gamla hus och uthus från trakten, ett annat.

I dag har ursprungshusets 40 kvadratmetrar fått sällskap av ytterligare 200. Ljus och luft och oväntade lösningar är det genomgående intrycket.
– Utanpå ser huset ut nästan precis som på den ursprungliga ritningen. Men inuti har vi ändrat massor under resans gång. Det dök hela tiden upp saker som vi insåg kunde bli ännu bättre, berättar Tobias.

Ett par år efter att bygget tagit fart träffade Tobias Emma på en midsommarfest i Tällberg. En stockholmstjej med konstnärsutbildning och ett förflutet inom så kallad homestagning. Tillsammans med sin syster var hon en av de första i Sverige som gjorde visningsinredningar i samarbete med mäklare och hon har också arbetat med scenografi inom film och teater.
Emma flyttade in och snart upptäckte hon och Tobias att de hade väldigt lika syn på arkitektur och inredning.
– Min idé har alltid varit att saker ska få vara sig själva. Att bara använda rena material som trä, betong, puts, sten och så vidare. Emma visade sig vara helt inne på samma linje och hon bidrog med saker som jag missat. Till exempel att vi inte skulle ha några lister, för att göra det avskalade ännu mer avskalat.

Tobias och Emma har gjort mycket själva. Emma har målat, både stora ytor och dekorationsmålningar, och Tobias har murat. Men de har också tagit hjälp av hantverkare, som mer än en gång kliat sig i huvudet och undrat om det verkligen ska vara så här.
– Vi fick kämpa för betongen. ”Det kommer att se ut som ett garage”, sa hantverkarna men vi stod på oss. Och när betongen blivit behandlad och våtslipad med diamantslip blev de tysta, berättar Emma.

I köket, som ligger i den del av huset som är den ursprungliga stugan, är bänkarna av betong och spiskåpan i omålad puts. Mot de släta vita Ikea-luckorna, det gamla brädgolvet som varsamt slipats för hand och allmogemöblerna som Tobias fick köpa för en spottstyver tillsammans med stugan, blir effekten oväntat självklar och harmonisk.

En trappa ner ligger husets kanske allra mest spektakulära rum: Badrummet. Som ett orientaliskt hamam i putsad betong, med vackert mönstrat marockanskt kakel på golvet och badkaret ett trappsteg ovanför resten av badrummet, ligger det lite halvt gömt under trappan.
– Först hade jag tänkt ha badrummet helt öppet med resten av rummet, men det funkade inte. Då gjorde jag en lucka i väggen i stället, så att man kan ligga i badkaret och titta ut över Siljan, säger Tobias.

Dörrarna som man kan stänga framför badrumsluckan har en gång suttit på en hölada på Tobias föräldrars gård, Spännargården som är Tällbergs näst äldsta gård och där Tobias är född och uppvuxen. I uthusen hittade han också det gamla sliphjulet i trä, som blivit soffbord.
Här uppe i Siljansbygden, där byarna ligger tätt och det vimlar av gårdar med välfyllda uthus, tar man lätt allt det gamla för givet. Men för Emma, som kom från Stockholm, kändes det som Skansen i början.
– Jag hade länge velat flytta ut på landet, men då hade jag tänkt mig något ännu mer ensligt ute i skogen. Men nu tycker jag det är skönt att bo i en by. Tällberg är speciellt, här bor en del stockholmare och det finns flera hotell och restauranger. Man kan faktiskt gå en riktig barrunda om man vill.

Ännu är huset inte helt klart, det får fortsätta växa fram sakta, sakta. Näst på tur står en öppen spis i stora rummet – murstocken är redan klar. Sedan återstår att bestämma vad de ska göra med de stora ytorna, framför allt i nedervåningen. Galleri är en idé, konstkurser en annan.
– Om vi från början varit inne på att bygga till oss själva hade det nog blivit lite annorlunda. Mindre till ytan och mer funktionellt, men med fler galna infall. Jag tror att sådana här projekt kommer att bli vanligare i framtiden. Människor vill ha unika, genuina hus som kräver varsamhet och gott om tid, avslutar Tobias.

Tobias Dahl & Emma Netterberg

ÅLDER: 33 och 35 år.
YRKE: Tobias är murare och Emma konstnär.
FAMILJ: Hunden Solei, 14 år, och invandrad från Frankrike, samt katten Gata Loca.
BOR: I Tällberg i Dalarna, i ett hus på 240 kvm varav 200 är nybyggda och 40 gamla.
JUST NU: Murar en öppen spis i stora rummet på övervåningen.

5 tips för en genuin inredning:

1. Undvik plast och konstgjorda material så långt det bara går. Kompromissa inte utan använd bara rena material som trä, sten och betong.
2. Måla med linoljefärg, eller andra naturliga färger som inte innehåller plast, och riktiga pigment. Det ger en helt annan lyster än moderna färger.
3. Måla inte putsade ytor vita – putsen är vacker som den är.
4. Tänk miljövänligt i både stort och smått. Till exempel genom att skippa dyra ytskikt, typ golvklinker, och i stället polera betonggolvet. Och genom att köpa köks- och städredskap i material som trä och lin.
5. Stå på dig mot folks åsikter. Lita på dig själv och dina idéer oavsett vad alla andra säger.

BS_Tallberg_LLV1301-1

Utifrån ser Tobias och Emmas hus ut som en ganska vanlig dalastuga, om än med ovanligt vacker utsikt.

BS_Tallberg_LLV1301-6

Från badkaret kan man ligga och titta bort genom fönster med flera hundra år gamla träluckor. Väggen mellan köket och stora rummet utgörs av ytterväggen till den ursprungliga stugan. Här hänger gitarrsamlingen.

BS_Tallberg_LLV1301-5

De stora fönstren vetter mot Siljan och ljuset flödar in. I taket ligger golvbräder medan golvet är i betong. Sofforna är sängar som klätts med secondhandtyg och soffbordet är ett gammalt sliphjul. Kuddar från Ikea. Badrummet är inspirerat av arabiska hamam, med generösa ytor, nakna material och vackert marockanskt kakel på golvet.

BS_Tallberg_LLV1301-4

I köket samsas rå betong och gamla trämöbler från Dalarna i en trivsam och fullkomligt självklar mix. Två Nusnäshästar av äldre modell tittar ut genom köksfönstret.

BS_Tallberg_LLV1301-3

Stolen kommer från Returdesign i Stockholm. Bordet följde med huset. Det tog lång tid innan trappan fick sin slutgiltiga form. Genom luckan i väggen syns badrummet.

BS_Tallberg_LLV1301-2

Konstnärssjälar Emma och Tobias sprudlar av idéer om vad man kan göra med huset. Tobias har murat spisdelen, som rymmer vedspis, vedförvaring, keramikhäll och på andra sidan en modern ugn. Golvet är original, men omslipat och omlagt.

Ur Lantliv nummer 1/2013.

Annons
Annons
Etiketter:
BS01

”VI KÖPTE TILLBAKA SLÄKTGÅRDEN”

Drömmen blev verklighet i Björbo

BS_05

ELVÅSA GÅRD I DALARNA

Nybörjare på hus köpte renoveringsobjekt vid älven i en liten by i Dalarna

fäbod och Carolina Norén

Carolina Noréns trolska fäbod

Att renovera fäbodens gamla timmerhus är somrig avkoppling för programledaren Carolina Norén

BS_YlvaSkarp_LLV1213-5

Stämning i skolhuset

I familjens gamla skolhus vid Siljan står de personliga dekorationerna i fokus