GÅRDEN I GUSTAFS

AV SUSANNE KINGS FOTO HELENA BLOM
När Helenas föräldragård skulle säljas bestämde hon sig för att ta över. Sedan dess har den charmiga gården i dalabyn Gustafs renoverats från grunden, utan att något av husets ursprungliga karaktär gått förlorad. Många års arbete har gett resultat och en gammal dröm har blivit verklighet.

NÄRA DALÄLVEN mellan Säter och Borlänge ligger byn Gustafs. Här i ett trevligt hus från sekelskiftet bodde Helena Blom när hon växte upp. Och hit återvände hon och tog med sig sambon Göran för drygt 13 år sedan.

– Min mamma hade varit sjuk under en tid och när hon gick bort så funderade vi länge på vad vi skulle göra med huset. Jag hade precis avslutat mina universitetsstudier Göran och jag hade varit ett par under några år och det föll sig naturligt att ha ett gemensamt boende. Så småningom beslutade vi oss för att ta över gården och det har vi aldrig ångrat trots att vi renoverat alla rum i huset, säger Helena.

För det var ett riktigt stort renoveringsobjekt de flyttade in i den där julen 1999. Helenas föräldrar hade visserligen moderniserat och rustat upp, men inredningen med plastmattor och tapeter typiska för 1970-talet kändes inte aktuell för Helena och Göran. Utsidan på huset var målad i gul plastfärg och hade dessutom börjat ruttna.

Men här fanns också allt det som ett gammalt hus ska ha – gamla ojämna trägolv, knarrig trappa, vacker kakelugn, vedspis och bakugn samt ett uthus och en ladugård målad i vackert falurött. Charmiga detaljer som inte gick att motstå.

– All ledig tid under de fem första åren i vårt nya hus gick åt till renovering. Göran är både händig och uppfinningsrik och därför bestämde vi oss för att göra så mycket vi bara kunde själva. Jag minns så väl dagen vi började. Det kändes som ett stort ögonblick när vi rev ner den första väggen. Mitt föräldrahem skulle ju aldrig mer bli sig likt, berättar Helena och fortsätter:
– Därför kändes det motigt men jag visste också hur mycket jobb som låg framför oss. När vi kommit över de första svårigheterna släppte spärren och då hade vi enbart fokus på att göra allt klart.

Det första projektet var köket. Helena har alltid drömt om ett stort lantkök och de hade en fantastisk tur när de rev upp plastmattan i köket och den gamla kokosmattan i matrummet. Där under hittade de ett vackert trägolv och plankorna gick dessutom i samma riktning i båda rummen, vilket gjorde arbetet så mycket lättare.

– Vi behövde bara lägga in en enda ny planka och det syns knappt. När jag växte upp minns jag att ingen vistades eller åt i matrummet utan alla trängdes i det gamla köket. Att göra ett rum av två blev verkligen lyckat.
På golvet i köket intill vedspisen syns slitaget från över 100 års matlagning och uppvärmning av huset. Helena blev så förtjust i den detaljen att hon bestämde sig för att låta den biten av det nötta golvet vara kvar.

När köket var klart tog sig Helena och Göran an rum för rum tills huset var helt renoverat. På nedre våningen finns förutom det stora lantköket och en liten hall ett mindre vardagsrum, Helenas och Görans sovrum samt ett badrum. På den övre våningen finns tre rum varav barnens rum är i flyglarna på motsatt sida av huset och i mitten finns det stora vardagsrummet som även fungerar som Helenas och Görans arbetsrum.

– Vi renoverade badrummet innan vi skaffade barn. Vi jobbade sent på nätterna för att vi tyckte att det var roligt, men också för att vi självklart måste kunna använda badrummet. Vi hade en väldig energi i början av husrenoveringen. Jag minns så väl en vinter när Göran var ute mitt i natten och sågade när det var minus 30 grader för att vi skulle bli klara med badrummet. Vi skulle få gäster under julen och försökte bli färdiga i tid, men det blev aldrig så. Vi tog julledigt från renoveringen och blev klara en månad senare, berättar Helena.

Den allra häftigaste förändringen Helena och Göran har gjort var att öppna upp innertaket på den övre våningen. Att takstolarna är synliga genererar den rätta känslan av ett gammalt hus. Och genom ombyggnaden skapades också en enorm rymd på övervåningen.

– Från början var det ett lågt tak i furupanel som var gulnat av ålder. Takhöjden var 225 centimeter vilket skapade en trång och mörk känsla på hela övervåningen. I dag känns det så härligt att komma uppför trappen och kliva in i det här rummet som är fyra meter högt i tak och som flödar av ljus. Och det bästa av allt är att här har jag min arbetsplats, säger Helena glatt.

Alla rum är klassiskt lantliga med trägolv. Väggar och tak är i vitt, och utifrån den grunden kan Helena inreda med stor variation och skapa vilken känsla som helst i hemmet.
– Att ha vitt som bas är ett av de allra bästa besluten jag fattat. Men trots att vi gjorde om alla väggar, golv och tak har vi samtidigt varit noga med att bevara den gamla känslan i huset och behålla allt från gamla trösklar till knarriga trappor. Med tiden har det blivit mer och mer viktigt för mig att inte röra ursprungsdetaljerna, säger Helena. Bytet av utomhuspanel har annars varit ett av de största projekten. När det var dags att renovera huset utvändigt ville de ha en sekelskiftespanel som betonar husets ålder och den gula slitna fasad-färgen ville Helena byta ut till en ljust grå ton. Men att välja rätt nyans var inte enkelt. Det löste sig naturligt en dag när Helena var på väg hem, och fick syn på ett hus som hon gillade färgen på. Helena körde till huset, gick fram och knackade på hos familjen som var hemma.

– De hade kvar koderna på färgblandningen. Tala om att ha en fantastisk tur. Det var den perfekta ljusgrå färgen och den tog vi, säger hon och skrattar.
Helena har inte alltid varit intresserad av inredning. Det började egentligen när de flyttade in i det stora huset. Tillsammans med några väninnor bläddrade hon i inredningsmagasin över en kopp te för att få inspiration. Det ledde så småningom till att Helena, när hon var mammaledig med Emma, startade en inredningsblogg.

– Det var ett sätt för mig att dokumentera vårt renoveringsprojekt men också för att få utlopp för alla mina idéer och min kreativitet. Bloggen gjorde att jag kom i kontakt med andra med samma intresse.

Bloggen blev snabbt populär och en av Sveriges mest lästa under en tid. Dessutom ledde den till att Helena bytte yrke. Förra året slutade hon sitt jobb som avdelningschef på SSAB i Borlänge för att satsa på sin dröm att bli frilansfotograf på heltid. Bloggen lade hon ner för fem år sedan, då hon fick bröstcancer och genomgick flera cellgiftsbehandlingar under några månader. I dag är Helena frisk och mår bra. Hon älskar sitt nya liv och är tacksam över att ha fått en andra chans efter sin sjukdom.

– I många år funderade jag på att göra något annat, något mer kreativt och med större frihet. Den främsta anledningen för mig att byta yrke var att jag skulle kunna träffa mina barn mer och samtidigt få tid att ta hand om min hälsa och ge mig själv bästa möjliga förutsättningar för att hålla mig frisk. Att bli allvarligt sjuk och komma tillbaka till livet har gett mig modet att våga sänka kraven på mig själv och göra något som själ och hjärta brinner för. Jag tycker att det är så himla roligt att fotografera.

Helenas intresse för inredning håller i sig och stilen har förändrats med åren. Från att haft en mer romantisk stil har hon till exempel plockat in mer av naturens toner som grått, beige och brunt.
– Just nu tycker jag att det är fint att blanda material. De mjuka naturtonerna får till exempel samsas med ett bord av plexiglas och en arbetsstol av stål. Det skapar en spännande känsla och härlig mix.

Det mesta handlar Helena fortfarande på loppisar och auktioner. Ibland kan det dock bli någon ny detalj eller möbel som får komma in i huset. Det senaste inköpet var den nya fyra meter långa soffan på övervåningen. Fyra moduler är ihopsatta med varandra, vilket ger en plats för varje familjemedlem att sträcka ut sig på.

Just nu är det inga större projekt på gång utan mest underhåll av huset som är aktuellt. Helena vill byta ut köksinredningen så småningom och om ett par år behöver familjen byta värmesystem från direktverkande el till bergvärme och det kommer att föra med sig en ombyggnation av hela grunden.
– Vi ska också lägga värmeslingor för att slippa gå med raggsockor hela vintrarna. Men de gamla golven är charmiga. Dem ska vi absolut ha kvar, säger Helena.

Helena Blom & Göran Pettersson

ÅLDER: 38 år och 44 år.
YRKE: Frilansfotograf och försäljare av nyproducerade hus.
FAMILJ: Elliot, 8 år, och Emma, 6 år.
BOR: I ett hus från förra sekelskiftet i Gustafs i Dalarna.
JUST NU: Pustar ut efter flera års renovering och ägnar fritiden
åt fjällstugan i Idre.

Helenas 5 bästa inredningstips:

1. Börja med de saker du tycker är tråkiga. Vi tyckte till exempel att omdrag-ningen av elen och att få värmesystemet att fungera var tråkigt. Så här i efterhand insåg vi att vi väntade för länge med det.
2. Hitta en stil som du tycker om och trivs med. Det kan ta ett tag men jag tror att man har hittat rätt när man inte behöver förändra hela tiden.
3. Satsa på vitt som bas. Det håller alltid som grund i inredningen.
4. Kompromissa inte med trägolven i ett gammalt hus. Renovera och sköt om dem ordentligt.
5. Använd material från naturen, till exempel rabarber som du plockar i stället för blommor. En sådan liten detalj gör stor skillnad i inredningen.

BS_HelenaBlom_Gustafs_LLV1307-1

Gården i dalabyn Gustafs har renoverats från grunden, utan att något av husets ursprungliga karaktär gått förlorad.

BS_HelenaBlom_Gustafs_LLV1307-6

Barnen Elliot och Emma plockar midsommarblomster på grusvägen upp till gården i byn Gustafs. Med ett stort gammalt bakbord och udda stolar har Helena skapat en matplats i det stora lantköket där hela familjen trivs. Det vita skåpet är från Tyskland. Lampan i taket är från Mio.

BS_HelenaBlom_Gustafs_LLV1307-5

Helena sökte länge innan hon hittade rätt ljusgrå nyans när de skulle byta ut den gula färgen på fasaden. De breda golvtiljorna och de höga trösklarna ger huset en del av sin karaktär.

BS_HelenaBlom_Gustafs_LLV1307-4

Böcker som dekoration och kvistar från tomten är några enkla knep Helena använder sig av när hon inreder. I sovrummet sover Helena och Göran i gamla sjukhussängar som fyndats på Blocket. De vita skynkena döljer bokhyllor med böcker.

BS_HelenaBlom_Gustafs_LLV1307-3

Den 80 år gamla Chesterfieldsoffan är placerad mitt i rummet och de två fåtöljerna köpta på Blocket bildar en skön sittgrupp. Det bruna örtfacket är antikt och kommer från Kina. De frilagda takstolarna på övervåningen var en av de stora renoveringsprojekten. Slaktbänken är ett auktionsfynd och plexiglasbordet är från Kartell.

BS_HelenaBlom_Gustafs_LLV1307-2

Härliga hängmattor och skoj i lekstugan som Göran byggt i trädgården för barnen. Huset omgärdas av grusgångar, grönska och vackra stenar för att man ska behålla känslan av naturtomt.

Ur Lantliv nummer 7/2013.

BS_Ladan_LLV1210-1

INREDER MED HJÄRTAT

Gunilla ser skönheten i det vilda

LYXIGT EKOHUS
"I vardagsrummet är det sex meter till nock. Poolen värms upp av solceller"

EKOHUS MITT I NATUREN

Det ljusa huset utanför Trosa är både lyxigt och miljövänligt

hall med gul soffa, vitt hus

Lekfullt med loppisfynd

Hemma hos Lea i skånebyn Fränninge står det färgglada återbruket i centrum

En gammal hölada på Mundekulla och Peter och Anne Elmberg

Mundekulla blomstrar igen

Det fallfärdiga 1800-talshuset i småländska Mundekulla kom i helt rätt händer

Anna Huerta och en svart klippa med turkost hav

Anna Huerta bloggar från paradisön Pantelleria

Följ med hem till vår nya bloggare fotografen Anna Huerta som lever sitt drömliv på den italienska paradisön Pantelleria