Inreder med hjärtat

AV HELENA BLOM FOTO MAGDALENA BJÖRNSDOTTER
I en vacker fyrlängad Skånegård med anor ända tillbaka till 1700-talet har Gunilla och hennes man Sven skapat ett trivsamt hem. Korsvirke, lertegel, stengolv och vitkalkade väggar skapar en unik och rustik charm.

BS_Ladan_LLV1210-1

I den rymliga ladan med underbar atmosfär finns familjens matplats och enkla sommarkök. Bordet är arvegods och stolarna från gemla möbelfabrik är köpta på loppis. Bänkskiva av portugisisk kalksten. Lampan är en gammal värmelampa för smågrisar.

BS_Ladan_LLV1210-5

Sovrummet i ladans undantag har en fantastisk takhöjd och en fridfull atmosfär. Här sommarbor barnen. På gården i Västra Ljungby bor även några höns som får strosa fritt.

BS_Ladan_LLV1210-4

Kaminen är dansk och köpt hos Station Nord i Norra Vram. Trappan är en ”hönsatrappa” tillverkad efter gammal förebild av Jönssons Snickeri i Vejbystrand. Sonen Carl har barnsäkrat trappan med räcke.

BS_Ladan_LLV1210-3

Den vackra, nätta diskhon i porslin i köket i ladan har Gunilla Montan köpt i Shanghai. För att återskapa den ursprungliga känslan har golven, väggarna och taket i boningshuset tagits fram igen. Köket kommer från ikea, bordet är köpt på en loppmarknad i bryssel.

BS_Ladan_LLV1210-2

I sommarköket används rustika bruksföremål som korgar och fina träskålar. Det gamla hönshuset var klätt i plåt. Nu syns det karaktäristiska korsvirket återigen på fasaden.

 

Gunillas bästa renoveringstips

1. Ta gärna hjälp av experter inom byggnadsvård och kulturbevaring.
2. Börja med de stora och tråkiga sakerna som isolering och uppvärmning.
3. Använd naturliga produkter och gamla tekniker som linoljefärg, kalkputs och kalkfärger.
4. Etablera en kontakt med en lokal såg. De har oftast en utmärkt kvalitet
och är dessutom mycket roligare att köpa av än de stora kedjorna.
5. Använd kulturglas när du byter fönster. De gamla fönsterglasen har ett större och vackrare ljusinsläpp än de plana nytillverkade glasen.

Annons
Annons
Stora glaspartier och många fönster släpper in ljus och sommarluft. Altaner på var sin sida av huset erbjuder alltid en plats i sol eller lä. Havet där det både badas och fångas fisk ligger bara ett stenkast från huset.

Här ryms fem personer på 37 kvadrat

Här i sommarstugan på 37 kvadrat tillbringar Bettina och Martin somrarna med sina tre barn

BS_Sanna_LLV1309-1

Det förfallna torpet blev ett älskat sommarställe

Läget mellan skog, berg och sjö fick Susanna att falla för det nergångna torpet som hon renoverade till ett älskat sommarställe

BS_Leksandsgrden_LLV09-1-980x600

Dalagården stod klar efter sju års renovering

Efter sju års renoverande har Maria och Erik äntligen fått sitt drömhem på en gård i Leksand som har anor från 1700-talet

Ur Lantliv, foto Ulrika Ekblom

Vackert kalkstenshus på Gotland

Hälsa på hos Birgitta och Anders som förälskade sig i en vacker Gotlandsgård på Sudret

Foto: Martin von Br??mssen

Vi byggde drömhuset själva

Eva och Claes hittade inte något passade hus så de beslöt sig för att bygga ett själva. Här ser ni det vackra resultatet.